Cádiz, omringd door zee

Bent u van plan om met vakantie te gaan naar Spanje en trekt de magie en de zon van Andalusië u aan? Dan is het zeker een aanrader om eens naar de stad Cádiz te gaan, een havenstad op de punt van een smalle landtong, aan drie zijden omgeven door het water van de Golf van Cádiz -tussen de Middelandse Zee aan de ene en de Atlantische Oceaan aan de andere kant. Vaak wordt de stad vanwege haar boulevard vergeleken met La Havanna op Cuba, en daarom ook wel het 'Havanna van Europa' genoemd.

Geschiedenis en bezienswaardigheden
Cádiz werd in 1100 v.C. gesticht door Fenicische kolonisten onder de naam Gadir, wat 'ommuurde stad' betekent. Het was vanwege de ligging een strategische plek, vrij gemakkelijk te verdedigen. Dat vonden ook de Romeinen, die het in 209 v.C. van de Carthagers overnamen en het de naam Gades gaven. Door de Visigoten werd het verwoest, maar onder de Moren werd het opnieuw een belangrijke havenstad. In 1493 was het de stad van waaruit Cristoffer Columbus voor zijn tweede reis naar Amerika begon. Als basis voor de Spaanse zilvervloot werd het in de eeuw daarop meerdere malen aangevallen door Engelse en Nederlandse schepen. In 1596 werd het zelfs door hen ingenomen.

In de koloniale tijd ontwikkelde Cádiz zich als een belangrijke stad voor de handel met de nieuwe wereld, wat de opkomst van de rijke burgerij in de hand werkte. Daardoor heeft het altijd een liberaal en revolutionair verleden gehad, met als hoogtepunt het feit dat er in 1812 de allereerste Carta Magna ontstond, ook wel de 'Pepa' genoemd omdat dat gebeurde op de dag van de heilige José (Jozef). José wordt in het Spaans ook wel Pepe genoemd en de vrouwelijk versie daarvan is Pepa.

Vanwege dit roemrijke verleden beschikt de stad dan ook over vele monumenten en bezienswaardigheden. De belangrijkste is de kathedraal (zie foto boven). Deze werd gebouwd op een oudere gotische kathedraal die in 1596 afbrandde. De wederopbouw startte in 1722 onder toezicht van de architect Vicente Acero, die ook betrokken is geweest bij de bouw van de kathedraal in Granada. De heropbouw heeft maar liefst 116 jaar geduurd. Dit verklaart ook de verschillende bouwstijlen waarin deze kerk is gebouwd: de oorspronkelijke barokstijl, rococo- en neoklassieke stijl, wat deze kathedraal natuurlijk erg bijzonder maakt.

Andere bezienswaardigheden in Cádiz zijn de Tavira toren, 'Casa del Almirante' en het Romeinse theater. De Tavira toren is de langst overgebleven wachttoren. Veel koopmanshuizen hadden een wachttoren waarmee ze over de zee uit konden kijken. Deze toren biedt een panoramisch uitzicht op de oude Stad. 'Casa del Amirante' (Huis van de Admiraal) is een prachtig paleisachtig huis dat in 1690 werd gebouwd door de familie van de admiraal van de Spaanse Zilvervloot. Het Romeinse Theater werd in 1980 ‘per ongeluk’ ontdekt dankzij een brand in de wijk Él Pópulo. Onder de afgebrande pakhuizen trof men oude Middeleeuwse gebouwen aan alsmede dit theater.

Tussen de 16de en 18de eeuw verbleven in Cádiz overigens vele Vlamingen en Brabanders. De plaatselijke archieven omvatten een kleine 700 testamenten van deze toenmalige kooplieden, vooral afkomstig uit Antwerpen, Brugge en Gent, maar ook uit kleinere plaatsjes zoals Koekelare, Zonnebeke, Rupelmonde en Okegem. 

De sfeer in Cádiz
Zoals in elke Spaanse stad zijn er in Cádiz natuurlijk veel gezellige pleintjes zoals de 'Plaza de Mina' en de 'Plaza Antonio', waar u de sfeer kunt proeven. Er zijn vele restaurants en barretjes. Let ook op de huizen met hun 'miradores', de uitstekende erkers. Die zijn typisch voor de traditionele bouw van huizen in het centrum van de stad. 

Daarnaast beschikt Cádiz over fantastische zandstranden, zoals 'La Borassa'. Dit strand bestaat uit twee delen: een toeristisch gedeelte en een rustig gedeelte bij Novo Sancti Petri. 

Omgeving en andere excursies
In de omgeving zijn van Cádiz zijn vele leuke, typisch Andalusische dorpjes en overal zijn bergen, vaak geweldig voor klimmers, en waar ook goed gewandeld en gefietst kan worden. Daarnaast bevinden zich er grote natuurgebieden als het Nationale Park 'Donãna' en 'Los Acornocales'. Donãna ligt aan de Atlantische kust, aan de monding van de Guadalquivir. U kunt er onder meer 60 km. maagdelijk strand, zoutmeren, lagunes en bewegende duinen aantreffen. In de winter is het de uitvalbasis voor diverse vogels zoals flamingo’s, ganzen en kraanvolgels. Daarnaast is dit de enige gebied in Europa waar de met uitroeiing bedreigde Iberische lynx, de keizersarend en mangoeste voorkomen. Los Acornocales behoort tot één van de grootste natuurparken van Spanje. Je kunt er uren wandelen en genieten van de lage bergkammen en een oneindige hoeveelheid kurkeiken en vogelsoorten.

De wat grotere stadjes Jérez de la Frontera, waar de echte sherry vandaan komt, en Sanlúcar de Barrameda, met haar vele witte stranden en barretjes, zijn ook zeker de moeite van een bezoekje waard. Uit Sanlúcar komen de beroemde garnalenkoekjes ('tortilla de camarones'). Met de auto zijn Sevilla, Huelva en het Engelse Gibraltar relatief makkelijk bereikbaar. Ook voor bv. een bezoekje aan >>Córdoba, de hoofdstad van Andalusië, met haar prachtige Moskee uit 786 -sinds 1238 een kathedraal-, is het gemakkelijk om een >>vakantiehuisje te boeken.