Spaanse locaties in 'Game of Thrones'

Wie de serie 'Game of Thrones' heeft gezien zal zich hebben verbaasd over de soms spectaculaire plekken, die erin ten tonele worden gevoerd. Sensationele landschappen, grillige kastelen, lange, kronkelige bruggen en trappen. Zijn deze echt of virtueel? vraag je je af. Wel, vele zijn echt en ook nog te vinden in Spanje. Hieronder een lijstje.

Kastelen
- Castillo de Almodóvar del Río. Dit Moors kasteel, dat ligt in de provincie Córdoba, werd gebruikt in het 7de seizoen van de serie om 'Casterly Rock' te verbeelden. Het gaat om een fort uit het jaar 760, gebouwd op wat oorspronkelijk een Romeinse vesting was. In 1240 kwam in handen van de kroon van Castillië. Gedurende de Middeleeuwen was het enkele malen onderhevig aan reconstructies. Tussen 1901 en 1936 werd het in opdracht van de graaf van Torralva gerestaureerd door de architect Adolfo Fernández Casanova (1843-1915).
- Castillo de Trujillo. Ook delen van het kasteel van Trujillo, in de provincie Cáceres (Extremadura), werden in het 7de seizoen gefilmd als zijnde 'Casterly Rock', het kasteel van de familie Lannister. Het gaat om een bouwwerk uit de 9de tot 12de eeuw, dat op een heuvel genaamd 'Cabeza del Zorro' (Vossenkop) staat en boven het Middeleeuwse plaatsje Trujillo torent. In de 15de eeuw werd er een tweede muur omheen gebouwd ter bescherming van het volk in geval de vijand in aantocht zou zijn. De ingang heeft een hoefijzerboog en een afbeelding van de Virgen de la Victoria, de patroon van het stadje.
- Castillo de Santa Florentina. Het kasteel van Santa Florentina in Canet de Mar (Barcelona) werd in het 6de seizoen van de serie gebruikt als locatie voor 'Horn Hill' (House Tarly). Het werd in de elfde eeuw gebouwd op de fundamenten van een oud Romeins fort. De eerste bewoner heette Guadimir de Canet. In 1910 werd het uitgebreid en gerestaureerd door de modernistische architect Lluis Domènech i Montaner (1850-1923). De gevel kreeg toen enkele waterspuwers in Art Nouveau stijl van de hand van beeldhouwer Carles Flotats i Galtés (1880-1949). Heden is het eigendom van de familie Capmany.
- Castillo de Zafra. Het 12de eeuwse kasteel van Zafra (zie foto, die dit artikel opent) ligt in de gemeente Campillo de Dueñas. De donjon werd ten tonele gevoerd voor de 'Tower of Joy', waar in het 6de seizoen van de serie zich een flash-back van de dood van Lyanne Stark afspeelt.
- Real Alcázar de Sevilla. Dit Middeleeuws paleiscomplex herbergt in de serie de 'Water Gardens', de privé-residentie van Doran Martell in Dorne. In werkelijkheid is het het oudste koninklijk paleis van Europa dat nog als zodanig in gebruik is en een voorbeeld van een door de Moorse cultuur beïnvloede bouwstijl die in heel Spanje tot bloei kwam, de 'mudéjar'-stijl. Het staat op een plek waar ooit een Romeins en later een Visigothisch fort hebben gestaan. In 913 liet de eerste kalief van Al-Andalus, Abd al-Rahman III  (889-961), een eerste aanzet van dit kasteel neerzetten, waarna het in de 11de eeuw zou worden uitgebreid. Nadat Sevilla heroverd was gaf koning Pedro I van Castilië in de 14de eeuw opdracht tot de bouw van een nieuw paleis op de locatie. Daarvoor gebruikte hij veel Moorse bouwmeesters, die het rijk versierde paleis een duidelijk Moorse stijl gaven. Keizer Karel V liet in de 16e eeuw enkele gotische en renaissance-stijl aan het paleis toevoegen. In 1987 werd het dor de Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst.
- Alcazaba de Almería. Ook delen van dit Arabische fort werden gebruikt als locatie de 'Water Gardens' in Dorne. Het werd vanaf 955 in opdracht van kalief Abd al-Rahman III gebouwd en in de elfde eeuw voltooid. Het gaat om één van de belangrijkste Moorse monumenten van het land.
- Castillo de Peñiscola. Het fort van Peñiscola, in de regio Valencia, was filmlocatie voor het 6de seizoen van de serie. Dit kasteel en zijn omgeving vertegenwoordigden de stad Meereen, waar Daario nu de leiding kreeg na het vertrek van Daenerys naar Westeros. Het werd op de resten van een eerder Moors kasteel gebouwd door de Tempeliers tussen 1294 en 1307. De bouwstijl is Romaans.

Steden
- Het historische centrum van Cáceres, in Extremadura, brachten in de serie de 'Oldtown' van 'King's Landing' tot leven.
- Voor het Braavos, waar Arya Stark rondzwerft, zijn enkele locaties in het historische centrum van de stad Girona te zien.

Monumenten
- De ruïnes van Italica zijn de overblijfselen van de eerste stad die de Romeinen in de provincie Hispania stichtten. Dat gebeurde in 206 n.C. Ze bevinden zich bij Santiponce, in Sevilla.
- San Juan de Gaztelugatxe is een kapelletje, dat waarschijnlijk in de 9de eeuw op een rotsachtig schiereilandje bij Bermeo (Baskenland) werd gebouwd. Het is te bereiken over een stenen brug waarvan een deel omhoog gaat via 241 treden. Sinds de 13de eeuw, na vele plunderingen en branden, werd het verlaten.
- Plaza de toros de Osuna ( Sevilla). Deze stierenvechtarena werd in het 5de seizoen van de serie gebruikt voor de Arena of Meereen, waar Tyrion en Daenerys elkaar vor het eerst zouden zien.
- Koninklijke scheepswerven van Sevilla.
- De Puente Romano in Córdoba was de 'Long Bridge of Volantis'. Deze 247 meter lange stenen brug werd in de eerste eeuw voor Christus door de Romeinen gebouwd om een oudere, houten brug te vervangen. Het kreeg wel één boog minder dan het origineel, nl. 16.
- De trappen en het portaal van de kathedraal van Girona, in Catalonië, was achtergrond voor de 'Great Sept of Baelor' in 'King's Landing'.

Landschappen
- Pechina (Almería) was de achtergrond voor verschillende scènes in de Dothraki Sea en Vaes Dothrak.
- Het Natuurreservaat Barruecos bij Malpartida (Cáceres) was de locatie van de slag tussen Lannister vlag en Dothraki soldaten in het 7de seizoen.
- Bardenas Reales (Navarra), een onherbergzaam landschap met grote rotsformaties, kwam in het 6de seizoen ten tonele als de dorre Dothraki zee waar Daenerys werd meegevoerd door een onbekende Dothraki khalasar.
- Playa de Barrika en Playa de Itzurun Strand (Baskenland). Deze stranden waren locaties voor enkele belangrijke scènes.

(Foto's © CC BY-SA 2.0)