Alba de Tormes, bakermat van de hertogen van Alva


Boven de daken van het stadje Alba de Tormes stijgt de 'Torre de la Armería' (toren van het wapenarsenaal) uit. Ooit was het een deel van een kasteel dat nog door Sancho IV 'el Bravo' (de Stoute) werd gebouwd. Oorspronkelijk had het zes torens. Het werd in 1430 voor de >>hertogen van Alva geremodeleerd. In 1809 werd het door de Fransen zodanig beschadigd dat nu alleen de 'Torre de la Armería' nog op een heuvel aan de oever van de Tormes staat. Dat is de rivier die ook door de stad Salamanca, op zo'n twintig kilometer afstand gelegen, stroomt.

Maar waar Alba de Tormes vooral van bekend is is van de heilige Teresa, die daar in 1582 tijdens één van haar tochten om nieuwe karmelietessenkloosters te stichten onverwachts overleed. Dat daar in de kloosterkerk reliquieën van haar stoffelijke resten bewaard trekt jaarlijks duizenden pelgrims. Het verhaal gaat dat de Spaanse dictator Francisco Franco een arm van de heilige bewaarde, die hem naar hij geloofde geluk bracht. De andere arm ligt in de 'Convento de la Anunciación'.

Bezienswaardigheden
- Het 'Convento de la Anunciación', waar de heilige Teresa de Jesús ligt begraven.
- De 'Basílica de Santa Teresa', een onvoltooide basiliek uit de negentiende eeuw. De bedoeling was om hier de resten van de heilige te bewaren om zo de duizenden pelgrims meer ruimte te geven. Het heeft acht kapellen. Op dit moment wordt er opnieuw aan gewerkt.
- Het kasteel van de hertogen van Alva, waarvan de herbouwing in 1430 begon en welke voltooid werd in de zestiende eeuw. De strengheid van de buitenkant contrasteert met de grootsheid van de binnenkant, met de 'Sala de la Armería' (wapenzaal) met fresco´s van de Italiaanse Renaissance schilder Cristóbal Passini. In de onderste zaal zijn archeologische resten te bezichtigen, die zijn opgegraven in 1993.
- De 'Ermita de la virgen de Otero', uit de twaalfde eeuw.
- De middeleeuwse brug over de Tormes, die werd gebouwd op de plaats waar oorspronkelijk een Romeinse brug heeft gestaan. Die verbond Piedrahita met Salamanca.
- Het 'Colegio-Seminario San Jerónimo', dat in de twaalfde eeuw als klooster werd gesticht door Alfonso VII en later een seminarium werd.
- De 'Iglesia de Santiago', een romaans-mudéjar kerkje in naam van Sint Jakobus, dat gebouwd werd in de elfde en twaalfde eeuw. Dit monument met zijn blinde bogen in de apsis werd in 1996 op de Spaanse Monumentenlijst geplaatst.
- De 'Iglesia de San Juan de la Cruz', de eerste kerk die werd gewijd aan deze karmeliet, gedurende groot deel van haar leven vriend en toegewijde van de heilige Teresa. Het werd gebouwd in de twaalfde en begin dertiende eeuw in de typisch Spaans romaanse-mudéjar stijl.
- De 'Iglesia de San Pedro' werd herbouwd in 1577 door Fadrique Álvarez de Toledo wegens beschadigingen door een brand in 1512.