Pamplona, stieren door de stad

De stad Pamplona in de noordelijke streek Navarra is vooral bekend van de stieren, die er door de straten worden gedreven tot vermaak van duizenden feestvierders en toeristen. Dit gebeurt tijdens de zg. 'Sanfermines', een volksfeest dat jaarlijks gehouden wordt van 6 tot 14 juli.

Geschiedenis
De stad werd gesticht in 74 v.C. door de Romeinse generaal Pompeius op een al bestaande nederzetting, die 'Iruña' werd genoemd. Iruña is heden ten dage ook de Baskische naam voor Pamplona. Na de Grote Volksverhuizing in de zesde eeuw huisden de Visigothen in de stad, die het gebruikte als uitvalbasis tegen de rebelse Basken. Vervolgens, toen de Moren het land bezetten werd het gebied rondom Pamplona in de achtste eeuw onderworpen.

In de negende eeuw lukte lukte het de plaatselijke adel onder leiding van Iñigo Arista om een relatieve onafhankelijkheid te verkrijgen, dankzij een allaiantie met de familie Banu Qasi. Zo werd Pamplona de hoodfstad van het koninkrijk Pamplona en later van het koninkrijk Navarra.

In 1512 werd Navarra bezet door de troepen van de koning van Aragón, Fernando el Católico, en in 1521 definitief verslagen en geannexeerd door de Spaanse troon. Nog altijd worden Pamplona en Navarra door een Baskische meerderheid beschouwd als een deel van het zg. 'Euskal Herria' (Groot-Baskenland), ondanks protesten van de inwoners van Navarra zelf.

Sanfermines
De feesten van San Fermín, de zg. 'Sanfermines', komen volgens de overlevering van een Romeinse senator, die in de derde eeuw gouverneur was van Pamplona. Diens zoon, Fermín, bekeerde zich tot het christendom en werd gedoopt op de plek dat nu in de volksmond het 'Pocico de San Cernin' heet. Oorspronkelijk werd dit feest op 10 oktober gevierd, maar sinds 1596 is die datum verplaatst naar de maand juli, waarin gedurende 204 uur de inwoners van Pamplona zich kleden in hun wit-rode klederdracht. Tijdens dit feest worden al eeuwen lang iedere ochtend stieren door de straten van het centrum van de stad gedreven om te eindigen in de arena. Elk jaar zijn er meerdere gewonden en zelfs doden.

Tegenwoordig wordt het feest bezocht door menigten toeristen uit andere landen. Het is vooral internationaal bekend geworden dankzij de Amerikaanse schrijver Ernest Hemmingway, die het beschreef in zijn roman 'Fiesta'.

Andere bezienswaardigheden
- Het 'Ayuntamiento' (gemeentehuis) werd al in de Middeleeuwen gebouwd, maar vernieuwd in de achttiende eeuw. In 1957 werd het voor een groot deel vernietigd en eigenlijk bestaat alleen nog de barokke voorgevel, die een belangrijke rol speelt bij de aanvang van de 'Sanfermines'..
- Het 'Palacio de Navarra' is waar de regering van de regio Navarra zitting heeft. Het werd gebouwd tussen 1840 en 1850 door de architect José de Nagusia in de op dat moment heersende neo-klassieke stijl. Tijdens de Spaanse burgeroorlog zijn enkele bommen tegen de muren ter ontploffing gekomen
- De 'Cámara de Comptos Reales' is een gothisch gebouw uit de veertiende eeuw. Het staat sinds 1868 op de Spaanse Monumentenlijst en herbergt sinds 1910 het archeologisch museum van Navarra.
- Vanaf het 'Plaza del Castillo' kunnen de verschillende periodes van Pamplona bezichtigd worden. Eromheen staan gebouwen in alle variëteit, van de Middeleeuwen tot aan de negentiende eeuw. Ëén van de functies van dit plein was eeuwenlang het stierengevecht. Tussen 1385 en 1844 vond dat er plaats, totdat de arena gebouwd werd.
- De 'Catedral de Santa María' in de wijk 'La Navarrería' is het hoogste en oudste punt van destad. Al in 1023 werd het gebouwd en in 1100 voltooid, waarna het in 1124 werd gewijd. Maar na een totale vernietiging in 1300 diende het in Frans gothische stijl opnieuw gebouwd te worden. Koning Carlos III van Navarra kweet zich met behulp van kardenaal Martín de Zalba van die taak. In het centrum van het schip is het mausoleum van de en zijn echtgenote Leonor. In de noordertoren zijn drie klokken uit de zestiende eeuw. Het plattegrond heeft de vorm van een latijns kruis.
- De 'Iglesia de San Saturnino', of San Cernin of Sernin, is een romaanse kerk, die na een oorlog in de dertiende eeuw opnieuw moest worden gebouwd, ditmaal in gothische stijl. Het heeft twee torens, die de kerk eruit doen zien als een fort.

Lees ook: >>Navarra, land van afwisselende landschappen en gastronomie

Typisch gerecht uit Pamplona: >>forellen met serranoham.