Ciudad Rodrigo, tussen Spanje en Portugal

Ciudad Rodrigo, een versterkt Middeleeuws stadje vlakbij de grens met Portugal, is zeker de moeite van een bezoekje waard. Er zijn een kathedraal en een 'Parador' te vinden, de laatste gevestigd in het kasteel dat oorspronkelijk gebouwd in 1372 werd in opdracht van Hendrik II de Trastámara. De 'Plaza Mayor' is een oud dorpsplein, waar het bij mooi weer prettig is om op een terrasje zitten.

Geschiedenis
Zoals resten, die nu in het Archeologisch Museum van Madrid bewaard worden, ons vertellen wordt hetgrondgebied van de stad zeker sinds de Bronstijd bevolkt. Ero rondom zijn zelfs resten gevonden uit de Oude en Nieuwe Steentijd, o.a. rotsschilderingen bij 'Siega Verde' van dieren, die in die periode er in grote getalen aanwezig waren. Uit het megalithische tijdperk zijn hunebedden te vinden en schematische motieven op stenen.

Tegen de zesde eeuw v.C. woonden er de Vettonen, een Keltisch volk, waarvan aardewwerk is aangetroffen en 'verracos', grote stenen beelden van dieren als de 'Torois de Guisando' in 'Avila. Uit de Romeinse tijd stammen de drie zuilen van een tempel, die op het wapen van de stad terug te zien zijn.

Tijdens de 'Reconquista'
Vermoed wordt dat de stad tot de christelijke koninkrijken van de 'Reconquista' ging behoren rond het einde van de negende eeuw. Haar herbevolking werd ingeluid door graaf Rodrigo González, van wie de naam is gekomen (Ciudad Rodrigo betekent dan ook Stad Rodrigo). De naam Rodrigo komt terug in namen van andere nabijgelegen dorpen als Aldearrodrigo en Castelo Rodrigo. In een geschrift uit 1136, dat in de kathedraal van Salamanca werd gevonden, voor het eerst de naam "Civitatem de Roderic" voor.

Vanaf 1161, laat Fernando II, koning van León een stadsmuur met een omtrek van 2 km. en zeven poorten bouwen. Het is ook mogelijk dat gedurende zijn koningschap ook de bouw van de kathedraal werd begonnen, alhoewel zeker is dat het grootste deel van de bouw in de dertiende en veertiende eeuw werd verricht. Maar de stijlenmix, van romaans naar neo-klassiek, vertelt meer over haar verleden.

Als grensplaats, met Portugal, was versterking zeker nodig. Ciudad Rodrigo was dan ook lang één van de belangrijkste bastions van Castilië tegen Portugal, samen met Tuy en Badajoz. In 1384 nam de koning van Portugal de stad in waarop een jaar later de dramatisch verlopen slag van Aljubarrota volgde. Ook na de dood van Pedro I 'el cruel (de Wrede) in de slag bij het kasteel van Montiel was de stad enige tijd Portugees, tot de intocht van Hendrik II de Trastámara, die daarna in 1372 er het kasteel liet bouwen. Uiteindelijk koos de stad in de strijd om de troon tussen de Portugees georiënteerde Juana la Beltraneja en Isabel, de latere Isabel I de katholieke, voor de laatste.

Vijftiende en zestiende eeuw
In de vijftiende en zestiende eeuw beleefde de stad een periode van bloei. In die tijd werden er door adellijke families paleizen en herenhuizen gebouwd. Oom kwamen er kerken en andere monumenten te staan. Vanwege de grenspositie van de stad leefde er lange tijd een belangrijke jodengemeenschap, die uiteindelijk de grens over werd gestuurd. Sommige Joden kwamen terug om er toch gedoopt te worden, waarna rond het midden van de zestiende eeuw er een grote gemeenschap leefde van bekeerde joden. Rond 1620 werd die echter door de Inquisitie belaagd.

Belangrijkste bezienswaardigheden
- De stad werd vanwege zijn stadsmuur in 1944 'Conjunto Histórico-Artístico', een Spaanse benaming voor Monumentenzorg
- Het kasteel van Hendrik II de Trastámara, gebouwd in 1372, met enkele vernieuwingen en uitbreidingen, zoals de 'Torre caballera' (toren uit 1466-1472) en de interne muur ( 1507). Tegenwoordig is het 'Parador Nacional'.
- De 'Catedral de Santa María', van de twaalfde eeuw. Begonnen tijdens het koningsscahp van Fernando II de León is het laat-romaans. De toren is van 1764 tot 1770.
- Het 'Palacio de la Marquesa de Cartago', in neo-gothische stijl de estilo neogótico, gebouwd in de negentiende eeuw en gerenoveerd in 1953.
- 'Casa del Primer Marqués de Cerralbo' op de 'Plaza Mayor', erste helft van de zestiende eeuw.
- 'Capilla de Cerralbo', van Juan Ribero de Rada, uit de zestiende en zeventiende eeuw. Gebouwd als familiegraf in opdracht van de familie Pacheco.
- Het 'Ayuntamiento' (gemeentehuis) uit de zestiende eeuw en in Renaissance stijl. In 1903 werd het uitgebreid met de rechtervleugelo.
- 'Casa de la Cadena', herenhuis uit de zestiende eeuw. Na de Spaanse Successieoorlog vernieuwd.
- 'Casa de los Vázquez', herenhuis uit de zestiende eeuw in gothische stijl. Gerestaureerd in 1923.
- De 'Iglesia de San Pedro-San Isidoro', een kerk met zijn oorsprong in de twaalfde eeuw. Uit die tijd stamt ook een in romaans-mudéjar stijl gebouwde apsis. Het werd gerenoveerd in de zestiende, achttiende en twintigste eeuw om er begraafplaatsen voor vooraanstaande families in te kunnen herbergen.
- De 'Plaza de Herrasti', in het uiterste noordoosten van de ommuurde stad, vlakbij de kathedraal. Het werd genoemd naar generaal Andrés Pérez de Herrasti, die het plein tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog verdedigde tegen de Fransen. Er staat een monument in zijn nagedachtenis en in die van een andere held, Julián Sánchez el Charro.