Uitgaan in Salamanca

Er zijn steeds meer toeristen die Salamanca bezoeken, wat opvallend is omdat het niet gaat om  een wereldstad als Madrid of Barcelona en ook het ook niet aan zee ligt, zoals bijvoorbeeld Valencia. Toch trekken miljoenen mensen het Spaanse binnenland in om van deze bruisende stad -met o.a. de oudste universiteit van Spanje- te genieten. Een aantal redenen zijn de cultuur, de gastvrije sfeer en het lekkere eten. Plaza Mayor is wat dat betreftte een fantastische plek voor het zg. 'apertivo', maar ook heerlijk dineren in bv. de Calle van Dyck.


Plaza Mayor
Bij >>Meson Cervantes kan je de typisch Spaanse 'platos combinados' bestellen, waarbij je verschillende gerechten kunt combineren zoals een filetlapje, gebakken ei, een 'tortilla' van gambas, inktvisringen, kroketjes en patat. Spanjaarden zijn echte vleeseters, dus hje kunt een malse 'solomillo' (biefstuk), entrecôte of 'chuletas de cordero' (lamskoteletjes) staan ook op het menu.

IJs en 'Leche Helada'
Een andere aanrader op dit barokke plein van Salamanca, dat tussen 1729 en 1755 in opdracht van koning Filips V werd gebouwd, is de zg. ´leche helada'. Letterlijk vertaald betekent dit bevroren melk en je kunt het op vrijwel elk terras aan Plaza Mayor krijgen. Het is heerlijk zoet ijs dat wordt afgemaakt met kaneelpoeder. Over frisse versnaperingen gesproken, mocht je in de zomer trek hebben in schepijs, dan moet je bij >>Café Novelty zijn. In de zomer staat er alle dagen een enorme rij mensen te wachten, wat wel aangeeft hoe ontzettend lekker het ijs moet zijn. Van yoghurtijs met kersen tot chocolade met sinaasappel en truffel of marsepein, je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt een inspirerende smaak bij de 'heladería' van Café Novelty.

In de zomer (en op een zonnige winterdag met jas aan) is het goed vertoeven op één van de terrassen van Plaza Mayor en kijk je je ogen uit met alles wat er voorbij komt lopen. Leuk om te zien is het sociale leven van de 'abuelos' (opa’s en oma’s). Met mooi weer zie je groepen oudere mannen rondjes op het plein lopen, druk gebarend en discussies voerend, terwijl de dames zich te goed doen aan een kopje koffie of 'leche helada'. Op Plaza Mayor betaal je door de prachtige locatie wel meer voor een hapje of drankje dan in elk ander deel van Salamanca.

Calle van Dyck
Mocht je niet de hoofdprijs willen betalen maar wel zin hebben in echt goed eten, dan kun je voor zowel  'tapas' en 'pinchos' als volledige gerechten het beste terecht in Calle van Dyck. Dit is één van de bekendste straten van Salamanca. Het uiterlijk van een restaurant zegt hier lang niet alles. Je kunt bijvoorbeeld de beste 'patatas bravas' in bar >>Tenderete eten. Deze bar wordt verlicht door ongezellig TL-licht, maar de 'patatas' zijn er vers gebakken en dus heerlijk krokant, de saus heeft een smaakvolle en pittige knoflooksmaak en de eigenaar is zeer gul in hoeveelheden. Houd je van het proberen van nieuwe dingen, dan moet je naar >>El Patio de la Abuela voor de beste 'jeta'. Schrik niet bij de beschrijving want het is werkelijk verrukkelijk: 'krokant gebraden varkenssnuit', wat je kunt het vergelijken met krokant uitgebakken spek. Nog een hoogtepunt van Calle van Dyck waar je geweest moet zijn is >>El Minutejo. Hun specialiteit is de gelijknamige 'Minutejo', twee sneetjes witbrood met daartussen een gebakke filetlapje en een plak serranoham en kaas. Het klinkt erg simpel, maar het is overheerlijk en het is dan ook één van de populairste 'pinchos' in de straat.