'Sierra de Grazalema', biosfeerreservaat sinds 1977

De 'Sierra de Grazalema', een beboste bergketen met een hoogte tussen 250 en 1650 meter, is het oudste beschermde gebied van Andalusië. In 1977 werd het door de Unesco gekwalificeerd als biosfeerreservaat. Het heeft een oppervlakte van ruim 53.411 ha en bestrijkt het gebied rondom de dorpen El Bosque, Prado del Rey, Zahara de la Sierra, Algodonales, El Gastor, Grazalema, Villaluenga del Rosario, Benaocaz en Ubrique, in de provincie Cádiz en dat van Ronda, Montejaque, Benaoján, Jimera de Líbar en Cortes de la Frontera, in de provincie Málaga.

In het zuiden gaat het over in nog een ander natuurpark, 'Parque natural de los Alcornocales', dat bijna helemaal doorloopt tot aan Tarifa, de zuidelijkste punt van Spanje.

Flora
De 'Sierra de Grazalema' is het gebied met de meeste neerslag in Spanje, met meer dan 2200 mm per jaar. Dat heeft als resultaat dat er meer dan 1300 soorten bloemen en planten gedijen, waar onder de 'pinsapo' (Abies pinsapo), een zeldzame sparrensoort die in Spanje alleen in dit gebied voorkomt. Behalve de 'pinsapo' komen er nog 5 andere species voor, die met uitroeiing bedreigd worden.

Fauna
Dat geldt ook voor enkele diersoorten, als de aasgier (Neophron percnopterus), de rivierkreeft (Austropotamobius pallipes), de havikarend (Hieraaetus fasciatus) en de bruine kiekendief (Circus pygargus). Onder de 130 vogelsoorten bevinden zich in het natuurgebied grote koloniën van de vale gier en de zeldzame zwarte gier. Verder treft men er 7 vissen-, 34 amfibiën en reptielen- en 44 zoogdiersoorten aan.

Geologische karakteristieken
In principe bestaat de 'Sierra de Grazalema' uit kalkstenen rotsen, met typische karst verschijnselen: grotten, kloven, zinkgaten... Hoogtepunten zijn de 'Cueva del Gato', met een vijf kilometer lange ondergrondse rivier, die in de rivier Guadiaro stroomt; de 'Cueva de la Pileta', die bezocht kan worden met gebruik van olielampen om rotsschilderin gen  te zien; en de 'Garganta Verde', een smalle en diepe kloof met steile wanden van ca. 400 meter hoogte, die dient als waterafvoer van het gebied.Ook deze is toegankelijk. Voor andere stukken is toestemming nodig en andere mogen alleen onder begeleiding bezocht worden. In droge tijden is het gebied, wegens bosbrandgevaar, gesloten.

Cultuurerfgoed
In het gebied zijn tevens enkele monumenten en archeologische vindplaatsen. Zo biedt Zahara de la Sierra een kasteel uit Moorse tijd, een Middeleeuwse poort, enkele kerken en hexagonale toren, Benaocaz o.a. een Moors kasteel uit de 13de eeuw en een pad naar Ubrique, die werd aangelegd in Romeinse tijd en de oude dorpen van Grazalema en >>Ronda. Daarnaast heb je de Romeinse ruïnes van Uptici, waar eerder in de Bronstijd doden werden begraven en dat tegenwoordig in de buurt ligt van Cabezo de Hortales, en de 'Necrópolis de los Gigantes', een begraafplaats uit de Bronstijd in de omgeving van Ronda.

Bezoekerscentra van Sierra de Grazalema zijn gevestigd in het dorpje Cortes de la Frontera, gemeente Grazalema, en in El Bosque. Ook in Cadiz en Malaga is informatie te verkrijgen in de 'oficinas de turismo' (toeristenbureaus).

Afbeeldingen: (van boven naar beneden) Uitzicht op de Sierra de Grazalema; 'pinsapo'; vale gier; 'Garganta verde'; de Romeinse weg van Benaocaz naar Ubrique.