Plaza Mayor
Bij >>Meson Cervantes kan je de typisch
Spaanse 'platos combinados' bestellen, waarbij je verschillende gerechten kunt combineren zoals een filetlapje, gebakken ei, een 'tortilla' van gambas,
inktvisringen, kroketjes en patat. Spanjaarden zijn echte vleeseters, dus hje kunt een malse 'solomillo' (biefstuk), entrecôte of 'chuletas de cordero' (lamskoteletjes) staan ook op het menu.
IJs en 'Leche Helada'
Een andere aanrader op dit barokke plein van Salamanca, dat tussen 1729 en 1755 in opdracht van koning Filips V werd gebouwd, is de zg. ´leche helada'. Letterlijk vertaald
betekent dit bevroren melk en je kunt het op vrijwel elk terras aan Plaza Mayor
krijgen. Het is heerlijk zoet ijs dat wordt afgemaakt met kaneelpoeder. Over
frisse versnaperingen gesproken, mocht je in de zomer trek hebben in schepijs,
dan moet je bij >>Café Novelty zijn. In
de zomer staat er alle dagen een enorme rij mensen te wachten, wat wel aangeeft hoe
ontzettend lekker het ijs moet zijn. Van yoghurtijs met kersen tot chocolade met
sinaasappel en truffel of marsepein, je kunt het zo gek niet bedenken of je
vindt een inspirerende smaak bij de 'heladería' van Café Novelty.
In de zomer (en op een zonnige winterdag met jas aan) is het goed vertoeven
op één van de terrassen van Plaza Mayor en kijk je je ogen uit met alles wat er
voorbij komt lopen. Leuk om te zien is het sociale leven van de 'abuelos' (opa’s en oma’s). Met mooi weer
zie je groepen oudere mannen rondjes op het plein lopen, druk gebarend en
discussies voerend, terwijl de dames zich te goed doen aan een kopje koffie of 'leche helada'. Op Plaza Mayor betaal je
door de prachtige locatie wel meer voor een hapje of drankje dan in elk ander
deel van Salamanca.
Calle van Dyck
Mocht je niet de hoofdprijs willen betalen maar wel zin hebben in echt
goed eten, dan kun je voor zowel 'tapas' en 'pinchos' als volledige gerechten het
beste terecht in Calle van Dyck. Dit is één van de bekendste straten van
Salamanca. Het uiterlijk van een restaurant zegt hier lang niet alles. Je kunt bijvoorbeeld
de beste 'patatas bravas' in bar >>Tenderete eten. Deze bar wordt verlicht
door ongezellig TL-licht, maar de 'patatas' zijn er vers gebakken en dus heerlijk krokant, de saus heeft een smaakvolle en pittige
knoflooksmaak en de eigenaar is zeer gul in hoeveelheden. Houd je
van het proberen van nieuwe dingen, dan moet je naar >>El
Patio de la Abuela voor de beste 'jeta'.
Schrik niet bij de beschrijving want het is werkelijk verrukkelijk: 'krokant gebraden varkenssnuit', wat je kunt het vergelijken met krokant uitgebakken
spek. Nog een hoogtepunt van Calle van Dyck waar je geweest moet zijn is >>El Minutejo. Hun
specialiteit is de gelijknamige 'Minutejo',
twee sneetjes witbrood met daartussen een gebakke filetlapje en een plak
serranoham en kaas. Het klinkt erg simpel, maar het is overheerlijk en het is dan
ook één van de populairste 'pinchos' in
de straat.