Pamplona, ook zonder stieren een bijzondere stad

Bij Pamplona wordt in eerste instantie altijd wel gedacht aan de jaarlijkse stierenrennen tijdens de San Fermín feesten. Maar ook voor toeristen die niet zo zijn gecharmeerd van deze wrede (en gevaarlijke) festiviteiten, waarbij stieren door de nauwe straatjes van de binnenstad worden gedreven, heeft deze stad in Navarra veel te bieden. De rest van het jaar is Pamplona een namelijk rustig stadje met veel culturele bezienswaardigheden en een lokale keuken die behoort tot de beste van Spanje.

Provinciehoofdstad 
Pamplona heet in het Baskisch Iruña en onder die naam bestonden er al nederzettingen van Baskische volkeren voordat de Romeinen er in 74 v.C. kwamen. Onder de naam Pompaelo werd het daarna een zg. 'civitas' van legionairs, vrijgesteld van belastingen of toepassingen van de Romeinse wet. Na een relatief korte periode van (strijd tegen) Visigothische en Moorse overheersing werd het in de Karolingische Middeleeuwen de hoofdstad van een koninkrijk dat zich uitstrekte tot ver voorbij de Pyreneeën. Uiteindelijk verviel een deel van dit rijk aan het koninkrijk van Aragón, wat later weer met dat van Castillië de Spaanse staat zou vormen. Pamplona werd zo de hoofdstad van een provincie.

Tot in het begin van de 20ste eeuw was de stad redelijk geïsoleerd en het bleef voor een provinciehoofdstad relatief klein. Hierdoor zijn de Middeleeuwse stadsmuren grotendeels bewaard kunnen blijven.

Cultuur
De Plaza del Castillo (zie foto boven), waar tijdens opgravingen in 2001-2003 een menhir werd gevonden, die nog altijd niet gedateerd kan worden, wordt wel 'de huiskamer van de stad' genoemd. Hier vindt je talloze barretjes en terrassen. Vaak worden er in het midden van het plein concerten gehouden.

De kathedraal van Santa María la Real, in Frans gotische stijl en met een geschiedenis die zelfs terugloopt tot het jaar 589, is ook een bezoek waard -hier werden ooit koningen gekroond. Maar vergeet niet de vele Middeleeuwse kerken die zich in de buurt bevinden binnen te lopen.

In het 'Museo de Navarra' zijn veel Romeinse kunstvoorwerpen te zien en er hangt ook een bijzonder portret van de markies van San Adrián door de Spaanse schilder >>Francisco de Goya (zie foto hiernaast).

In het goed bewaard gebleven fort 'Ciudadela' (16de en 17de eeuw) worden in de zomermaanden vaak exposities en culturele evenementen georganiseerd.

San Fermín
Deze beruchte en beroemde feesten worden jaarlijks gevierd van 6 tot 14 juli. Het begint met de zg. 'txupinazo', een vuurpijl die vanaf het balkon van het stadhuis wordt afgestoken. Daarna barst een bruisend feest los met iedere morgen om 8 uur de zg. 'encierro', de stierenrennen. Tussendoor wordt er natuurlijk veel gefeest en gedronken.

Wie eens op een andere manier met vrienden >>Spanje wil leren kennen zou Pamplona zeker eens kunnen overwegen.

Lees ook: >>Pamplona, stieren door de stad.