Lancering Barcelona Homeless City Tours

Hidden City Tours, een sociale onderneming in Barcelona, biedt een alternatieve tour door de Catalaanse hoofdstad, waarbij toeristen de stad te zien krijgen door de ogen van een dakloze gids. De voornamelijk historische tour combineert het verleden met een actuele blik op de realiteit. De tours, die zijn geïnspireerd op soortgelijke projecten in Groot-Brittannië (Unseen Tours of London and Secret City Tours of Bath), creëren werkgelegenheid voor Barcelona's daklozen en bieden tegelijkertijd de ervaring van een unieke tour door de gotische wijk.

Oplossing voor de daklozenproblematiek 

 Hidden City Tours' oprichter Lisa Grace, die al meer dan tien jaar in de stad woont: “Barcelona telt meer dan 3000 daklozen (volgens de laatste tellingen op straat in 2011 sliepen er 870 daklozen op straat en 2000 bij tijdelijke opvang). Tegelijkertijd blijft de stad populair als toeristische bestemming, het is inmiddels de vierde meest bezochte stad in Europa. Het idee achter Hidden City Tours is de bloeiende toeristische sector aan te boren om een oplossing te bieden voor de daklozenproblematiek, door werkgelegenheid te bieden aan mensen die willen werken om hun situatie te verbeteren." Lisa, die zelf het slachtoffer werd van de economische crisis toen zij vorig jaar haar baan als marktonderzoek consultant verloor, is geschokt door de sociale realiteit in Spanje. "Als je je baan kwijtraakt, besef je pas hoe kwestbaar je bent. Mijn familie ving me gelukkig op, maar voor degenen die er alleen voor staan, is een leven op straat een angstige realiteit."

Lisa zocht contact met een lokale ngo om kandidaten te vinden die als gids aan de slag zouden kunnen. Samen met een stadshistoricus leidt ze Juan Carlos op, een voormalige dakloze die nu tijdelijk onderdak heeft gevonden bij de ngo. Ze selecteert nieuwe kandidaten om het team te komen versterken als de tours komende maand beginnen. "Het is een totaal nieuwe ervaring als het gaat om team management, maar het geeft enorm veel voldoening. De gidsen weten verbazingwekkend veel van Barcelona's historie en kunnen een unieke visie geven op de sociale realiteit in de stad, wat voor een uniek perspectief zorgt op de Catalaanse hoofdstad", aldus Lisa. De tours worden zowel in het Engels als in het Spaans aangeboden en beginnen op 11 oktober 2013, een dag na de Internationale Daklozendag. Voor meer informatie, raadpleeg de website www.hiddencitytours.com. 

Lancering van de tour 5 oktober
Ervaar de tour zelf en ontmoet de gidsen! Het vertrekpunt is rechts van de kathedraal op Plaça Nova, op de hoek met Carrer Bisbe bij het R12 Informatiepunt. De tour begint om 12.00 uur en zal ongeveer een uur en drie kwartier duren. Het aantal plaatsen is beperkt, reserveer dus van tevoren.

De tour vindt plaats in het Spaans en wordt vertaald in het Engels. Zie ook: http://www.hiddencitytours.com/book-a-tour of stuur een e-mail naar lisa.grace@hiddencitytours.com.

Hidden City Tours biedt ook samenwerkingsprogramma's voor Bedrijfs Sociale Verantwoordelijkheid aan multinationals, touroperators en reisbureaus in de stad.