Tarragona, Romeins Catalonië

De stad Tarragona ligt aan de 'Costa Dorado' in de gelijknamige zuidelijkste provincie van Catalonië. Het oude centrum is een overblijfsel van wat ooit het belangrijkste Romeinse handelscentrum op het Iberische eiland was en staat op de UNESCO lijst van werelderfgoed. De Romeinen noemden het Tarraco. In de omgeving was al sinds de 5de eeuw v. C. handelscontact tussen plaatselijke Iberische volkeren en Feniciërs en later Griekse kolonisten. Ook de Carthagers zijn er aanwezig geweest.

De eerste keer dat Tarraco wordt genoemd is in een geschrift van Livius, die aanvallen beschrijft van Romeinse troepen op die van Hannibal. Later in de tijd van de Romeinse keizers werd Tarraco de hoofdstad van de provincie 'Hispania Citerior' of 'Hispania Tarraconensis'.

Pas aan het einde van de Middeleeuwen begon het belang van de stad en de bevolking af te nemen, eerst door een pestepidemie in 1348 en later door een burgeroorlog in de 15de eeuw. De nekslag was de constante dreiging van plunderende piraten in de 16de eeuw. Pas in de 18de en 19de eeuw zou Tarragona opnieuw een stevige expansie kennen.

Bezienswaardigheden

Behalve goed bewaard gebleven Romeinse resten, waaronder een stadsmuur, een circus en natuurlijk het beroemde amfitheater met uitzicht op de Middelandse Zee (zie foto boven), zijn er ook veel andere indrukwekkende bouwwerken te vinden, die o.a. ervan getuigen van dat de stad in de vroege Middeleeuwen in Moorse handen is geweest, wat meestal een teken was van grote bloei. Tarragona bezit dan ook veel historische gebouwen uit zowel de periode van de emirs als de latere christelijke periodes. In feite is de stad zo´n beetje een openluchtmuseum op zichzelf. Aan te raden is daarom om een zg. 'Tarragona Card' aan te schaffen, waarmee vervoer en de diverse musea en attracties gratis verder zijn. Deze kaart geeft ook korting in vele winkels en restaurants.

De Romeinse overblijfselen van de stad bevatten o.a. een forum, het paleis van Augustus, het amfitheater, de Scipsos Toren en twee stadspoorten. De Kathedraal (zie foto hiernaast), waarvan de bouw in 1171 werd begonnen en in de dertiende eeuw voltooid werd, heeft zowel Romaanse als Gotische architectuurelementen en bevat een altaarstuk van Santa Tecla, de schutspatroon van de stad, gesneden door de beroemde kunstenaar Pere Joan.

Het Middeleeuwse stadhuis werd in de 17e en 18e eeuw gerenoveerd. Het nieuwe stadhuis, uit de 19de eeuw, bevat het mausoleum van koning Jaume I, die vanuit Tarragona Mallorca probeerde te veroveren. Veel Romeinse kunstvoorwerpen, waaronder schitterende mozaïeken en keramiek, zijn te zien in het Archeologisch Museum.

Stranden
De provincie Tarragona heeft bijna 200 kilometer strand met kliffen en naaldbossen op de achtergrond. 'Playa Arrabassada', vlak bij het centrum van de stad heeft rotsstranden en volleybalnetten. Bij 'Playa Llevant' kun je over de promenade lopen en wat eten bij een van de vele restaurants.

Campings
Leer Tarragona kennen vanaf een leuke camping in de buurt van de stad. Bezoek daarvoor >>Vacanceselect.nl (campings in Spanje).

Andere bezienswaardigheden
- 'Mercado central' (de centrale markt). Modernistisch gebouw uit 1915, ontworpen door de architect Josep Maria Pujol i de Barberà.
- Rambla Nova. Centrale promenade, ontworpen in 1854 ter vervanging van de oude stadsmuur van St Joan uit de 16de eeuw.
- 'Balcón del Mediterráneo', een balkon dat uitzicht geeft over de zee, aan het einde van de Rambla Nova.
- 'Portal de San Antonio', barok geornamenteerde stadspoort uit 1737.
- 'Barrio del Serrallo', visserswijk, gebouwd in en 1854.
- 'Casa de la Fiesta de Tarragona', cultureel centrum van Tarragona rondom de stadsfeesten van Santa Tecla (zie onder bij 'Feesten').

Feesten
- 'Fiestas de Santa Tecla'.  Het 'grote' stadsfeest, tussen 15 en 24 september. 'Castells' en wel 500andere activiteiten.
- 'Fiestas de Sant Magí'. Het 'kleine' stadsfeest, tussen 16 en 19 augustus. Tijdens deze feesten worden op karren vaten met water uit de bronnen van Brufaganya (volgens de overlevering door deze tweede stadsheilige gewijd water) naar de stad gehaald.
- 'Tarraco Viva' is een cultureel feest dat in de laatste dagen van mei wordt gevierd en waarbij de stad terugkeert naar Romeinse tijd. We kunnen Romeinse soldaten en gladiatoren zien, Romeins eten en Romeins handwerk kopen op een Romeinse markt.
- 'Revetlla de Sant Joan' wordt op 23 juni gevierd, mer vuren, vuurwerk en dans tot de vroege morgen.
- 'Día de San Jorge'. Elke 23 april worden er rozen en boeken verkocht op de Rambla Nova. Dit betekent tevens het begin van het seizoen van de zg. 'Castells', menselijke torens, een liefhebberij dat in de stad steeds terugkomt. Er zijn wedstrijden en de beroemdste gezelschappen van Catalonië vertonen hun kunsten.

Gastronomie
>>Calçotada, gastronomisch lentefeest in Catalonië
>>Botifarra amb mongetes
>>Wijn uit Tarragona, vele keuzen

Foto's (van boven naar beneden):
- Amfitheater (foto Xavi García, Wikipedia)
- Katedraal Santa María (foto Wikipedia)