Rondreis door Noord-Spanje

Het noorden van Spanje is het rijk van de surfers. Langs de Golf van Biskaje vind je veel baaien waar gesurft wordt op mooie golven. Hier ligt het Baskenland wat eigenlijk onafhankelijk wil worden. Daardoor vind je hier veel lokale cultuur. De bewoners willen hiermee benadrukken dat ze echt anders zijn dan de Spanjaarden en Fransen. De ETA houdt zich gelukkig al even rustig, wat toeristen weer een mooie kans geeft voor een rondreis door dit gebied.

Op de grens van Spanje en Frankrijk 
Vlak bij de grens van Frankrijk ligt het Spaanse plaatsje Hondarribia (in het Baskisch; in het Spaans Fuenterrabias). Dit middeleeuwse stadje is de perfecte start voor een >>autorondreis door Noord-Spanje. Het lijkt uit het water op te reizen, heeft prachtig uitzicht op Frankrijk en staat bol van de historische gebouwen die je Nederland even helemaal doen vergeten.

Een oude klooster stad 
Vanuit Hondarribia kun je doorrijden naar Santo Domingo de la Calzada. Dit is een rit van ongeveer twee uur met de auto. Dit stadje zal de meeste mensen niet heel bekend voorkomen, maar zodra een van de inwoners je vertelt dat hier ooit een haan gekraaid heeft nadat hij al gebraden was, vergeet je het stadje nooit meer. Het ligt in de wijnstreek Roija en trekt daarom veel wijntoeristen aan. Er zijn verschillende wijnroutes die je hier met de auto kunt volgen. Deze leiden langs verschillende wijngaarden en proeverijen. De proeverijen worden soms gegeven op boerderijen die ook kamers of vakantiehuisjes verhuren.

Als je een bijzondere slaapplaats wilt, boek dan een kamer in het oude Franciscaner klooster. Dit klooster, dat gesticht werd in 1535, wordt in de moderne tijd gerund door leerlingen van de prestigieuze hotelschool uit Léon.

De Kathedraal van Burgos 
Vanuit Santo Domingo de la Calzada ben je binnen een uurtje in Burgos. In Burgos kun je een bezoek brengen aan de imposante Sant Mariakathedraal. Deze kathedraal is in de 16de eeuw gebouwd. Hier bevindt zich ook het provinciale Archeologisch Museum. Dit is een van de rijkste archeologische verzamelingen in Spanje met attributen uit verschillende graftombes.

De hoofdstad van het Baskenland 
Na anderhalf uur rijden kom je aan in Bilbao, de stad die wordt gezien als de hoofdstad van Baskenland. Als je een >>autorondreis maakt door Spanje, is dit zeker een stad die de moeite waard is om te bezoeken. Hier bevindt zich onder andere het Guggenheim Museum, een bizar gebouw dat werd ontworpen door de Amerikaanse architect Gehry en geopend in 1997 voor hedendaagse kunst. Het is niet het enige moderne gebouw waar Bilbao bekend om staat. Ook het 'Palacio de Congresos y de la Música' is indrukwekkend om te zien en werdin 2003 zelfs bekroond met de Apex Award voor het beste congrescentrum ter wereld.
Dat de stad ook historie kent, bewijst de Catedral de Santiago. Deze kerk is in de 14de eeuw gebouwd en is daarmee de oudste kerk van de stad. De Basílica de Begoña werd in de 16de eeuw gebouwd en bezit veel Renaissance kunst. Bilbao is een mooie stad waar oud en nieuw elkaar op een wonderlijke manier ontmoeten. Een perfecte plaats om de autoreis af te ronden.